Садовод із Черкас Марія Загребельна на підвіконні вирощує перець «Дзвіночок», – розповідає «Газета по-українськи».
– Плоди гіркі, пекучі. Важать по 30–60 грамів. Мають форму не стручків, а дзвоників, – каже Марія Загребельна, 45 років. – Це рідкісний екзотичний вид ягідного перцю. Кілька років тому такий «Дзвіночок» мені привезла подруга з півдня. Я змішала землю з перегноєм, річковим піском, торфом та попелом. І посіяла насіннячко. За два тижні зійшло.
Щозими вирощує розсаду на підвіконні.
– Щоб рослини не витягувалися, верхівку прищипую. Потім розсаджую. Всі вікна ним обставляю. У мене чоловік любить перчик до борщу чи холодцю. Та найгіркіша частина у нього біля ніжки, смак м'якоті посередині – солодко-гострий, а на кінці кисло-солодкий. Доки плід зелений, він солодкий, коли червоніє – гострота і аромат посилюються. Зелені перці дозрівають за тиждень.
Кімнатному перцю потрібні сонячні вікна. Для проростання й активного росту сіянців необхідна температура +20…23°C.
– Він добре росте, якщо його поливати, – каже. – Щоб плоди не опадали, земля має бути постійно рихлою. Тому я ще й розпушую. Бо перець не любить пересихання ґрунту, коли утворюється суха кірка. Та обережно, щоб не пошкодили корінці, бо вони ж зверху. А для поливу беріть тільки теплу воду. І ще хоча б раз на місяць рослину треба чимось підживити. Я беру біогумус. Час від часу поливаю одновідсотковим розчином марганцівки. Після появи плодів підживлення припиніть.
Коли формується кущ і готується зацвісти, потрібно прищипувати всі бічні пагони нижче першої утвореної зав'язі. Сорт пізньостиглий. Плоди мають вагу 30–60 г, можуть сягати до 100 г.15 кілограмів перцю можна зібрати з однієї рослини.
– Від попелиці, грибків та інших хвороб заварюю тютюновий пил, окремо – червоний гострий мелений перець. Столову ложку на літр води. Кип'ячу 5 хвилин, – ділиться рецептом Марія Загребельна. – Все це змішую, проціджую. Столову ложку рідини для миття посуду розводжу в 5 літрах отриманого розчину. Це щоб добре прилипло до листя. Бризкаю, коли бачу якусь напасть.