Нітрати у ранніх овочах: як уберегти організм від їхньої надмірної кількості

Прилавки вже замайоріли ранніми овочами, зеленню та фруктами. Слід пам'ятати про те, що ранні овочі можуть містити в собі пестициди та нітрати.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє Головне управління Держспоживслужби.

Наголошується на тому, що ранні овочі, фрукти та зелень, яка вирощена в теплицях і парниках містить у 2-3 рази більше нітратів. Дослідження показали, що від 40 до 80% добової дози нітратів потрапляє до організму людини зі свіжими овочами.

Зелена цибуля, кріп, редис та капуста найбільше накопичують азотисті сполуки, які є нітратами. З підживленого добривами Ґрунту, рослини можуть поглинати більшу за необхідну кількість сполук азоту.

Щоб ранні овочі та фрукти не становили небезпеки для організму людини, існують допустимі норми нітратів.

Для отримання максимальної користі від вживання ранніх овочів та фруктів без шкоди для організму, потрібно ретельно дотримуватись правил при виборі і приготуванні продукції.

Поради щодо вибору та вживання ранніх овочів, фруктів та зелені:

  • великі плоди містять стимулюючі речовини;
  • огірки, шпинат, петрушка і кріп повинні мати темно-зелений колір, зріз коренів зелені має бути свіжим, а огірки повинні мати тонку шкірку та бути твердими;
  • рання капуста є безпечною, якщо має яскраво-зелений блискучий колір листя, свіжий обріз та є м'якою;
  • редис має бути рівномірно забарвленим, без жовтих і темних плям та середнього розміру;
  • при виборі болгарського перцю, чашечка має бути зелена та свіжо обрізана;
  • якщо у помідорів є жовта серцевина - її не можна їсти;
  • у капусті краще не вживати жорсткі ребра, розташовані біля качана.

Як зменшити вміст нітратів у домашніх умовах

Полуницю, черешню та овочі потрібно ретельно мити перед вживанням. Видаляти пошкоджені та зелені частини у картоплі та моркви.

Слід замочити їх на 15-20 хвилин у холодній воді два рази підряд. Зрізати плодоніжки і хвостики не менш як на 1 см з обох боків та знімати шкірку з редиски та огірків. Так само це  стосується раннього буряка та моркви.

У ранньої зелені краще не вживати стебла, тому що вони накопичують більше нітратів. Капусту, зелень, помідори та огірки без термічної обробки перед вживанням слід окропити гранатовим чи лимонним соком. Їхня кислота швидко заблокує розмноження нітросполук в шлунку.

Під час приготування овочів кількість нітратів зменшується на 60-70%, але після варіння відвар одразу потрібно злити, лише після цього солити.

Овочі не рекомендується тримати довго у холодильнику, оскільки зміна температури та тривале зберігання швидко перетворює нітрати на нітрити.

Салати краще готувати на один раз, і не зберігати в холодильнику розрізані овочі. Перед тим, як готувати борщ з ранніх овочів, їх потрібно спочатку відварити у невеликій кількості води, злити її та готувати страву вже на свіжій воді.