Ця гостра хвороба інфекційного характеру вражає шлунково-кишковий тракт та інші людські внутрішні органи.
Вченими було встановлено, що сальмонельоз поширюється шляхом заражених харчових продуктів тваринного походження (яйця, м’ясо, свійську птицю та молоко) або ж фрукти чи овочі, що попередньо не помили.
Симптоми захворювання можуть проявитись через термін від 6 годин до 3 діб. Найбільш поширеними симптомами захворювання є різке підвищення температури до 39°С, гострі больові відчуття в животі, блювота та діарея, що спричиняють зневоднення організму.
Заходи, до яких треба вдатись, щоб запобігти сальмонельозу :
- слідкуйте за дотриманням особистої гігієни, особливо протягом приготування їжі;
- слідкуйте за тим, щоб до приміщень, а особливо до тих, де зберігаються продукти харчування, не залітали мухи;
- не споживайте ті продукти, щодо якості яких ви маєте сумніви, і термін придатності яких закінчився;
- не купуйте продукти тваринного походження, які в крамниці зберігаються без холодильника чи дотримання санітарних норм;
- не купуйте продукти в місцях стихійної торгівлі;
- суворо слідкуйте за дотриманням правил приготування страв (користуйтесь обробними дошками та ножами окремо для сирої та готової продукції);
- вживайте продукти лише після термічної обробки та безпечну для організму воду (очищену чи кип’ячену);
- сирі овочі та фрукти обов’язково мийте під проточною водою, а краще обдавайте їх окропом;
- яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині) споживайте лише в тих стравах, що підлягають достатній термічній обробці.
Якщо ви побачили симптоми недугу, необхідно якомога швидше звернутись до сімейного лікаря. Бережіть себе та будьте здорові!