Що не можна робити за шведським столом: 6 головних правил етикету від експертів

За шведським столом, на якому море смачної їжі, нелегко пам'ятати про норми етикету та правила поведінки. Експертами озвучено список із шести правил етикету за шведським столом.

Необмежені порції, свобода вибору страви, а також розмаїття наїдків не дає за шведським столом зосередитись на нормах етикету та правилах поведінки. Однак, незважаючи на цей демократичний формат, існують і за шведським столом також обмеження та вимоги.

Використання різних тарілок

За правилами етикету, не можна накладати в одну тарілку одразу все, тобто: десерти, салати, рибу і м'ясо. Для цих страв треба брати різні тарілки, та не лінуватися кілька раз підійти до столу.

Також існує правило, що одна тарілка повинна використовуватись тільки для одного прийому їжі. Якщо є бажання покласти на цю ж тарілку добавку страви - так робити не можна. Для цього потрібно взяти чисту тарілку. Чашок, келихів та столових приборів це також стосується.

Їжа з гіркою на тарілці

Часто буває, що гість переоцінює свої сили, та накладає у тарілку всього побільше, а потім не може цього з'їсти, і залишає. Краще брати тільки ті страви, які смакують, щоб їх з'їсти, а потім сходити ще раз.

За порадами дієтологів краще брати різні страви маленькими порціями. Це дасть змогу не тільки скуштувати різні види страв, а й повільніше їсти, що є корисним для травлення.

Не можна брати їжу руками

Це правило є одним з головних за шведським столом. Не ввічливо стосовно оточуючих, та не гігієнічно брати їжу руками. Для різних продуктів чи страв є спеціальні прилади: лопатки, щипці, виделки, ложки. Хліб, десерти чи фрукти - не є винятком. Так само не можна перекладати їжу своєю ложкою або вилкою з загального посуду.

Яка страва повинна бути у центрі тарілки

Продукти розміщати на тарілці також потрібно за правилами етикету. Спочатку накладають основне блюдо і приправи, потім гарнір, зелень і овочі. Етикет говорить, що птицю, рибу чи м'ясо потрібно помістити в центр тарілки, гарнір - ліворуч і праворуч від головної страви, а зелень зверху праворуч. Соуси викладаються у праву верхню частину тарілки над зеленню. З цієї причини на шведських столах тарілки завжди такі великі.

Не можна пхатися за столом

Не слід, та є поганим тоном показувати те, що ви є дуже голодні та бігти до столу, і накладати в тарілку багато їжі. За етикетом потрібно спокійно чекати, щоб за столом було вільне місце, і тоді підходити по свою порцію.

Не можна довго вибирати страву

Як не варто поспішати біля шведського столу, так само і не слід довго затримуватися біля нього, щоб не заважати іншим. А перебирати страви чи продукти, щоб знайти найкращий, у такому форматі ресторанах, взагалі не прийнято. Потрібно брати ті шматки чи порції, які знаходяться згори чи з краю, або розташовані ближче до вас.