За рекомендаціями дієтологів, здорове харчування не передбачає вживання ковбаси. Однак, є два види цього продукту, які краще зовсім не вживати тому, що вони шкодять організму.
Медики вже роками рекомендують відмовлятися від вживання готових м'ясних виробів. Йдеться про ковбасні вироби, які часто з'являються на більшості столах українців. Є такі ковбаси, які можуть завдати великої шкоди, якщо їх часто вживати.
На першому місці серед найшкідливіший ковбас є ліверна та кров'яна. Для їхнього приготування додають внутрішні органи тварин. Тому ці ковбаси є особливо жирними та піддаються термічній обробці. А це накопичує канцерогени. Ті, хто має захворювання серця, нирок та печінки, вживаючи ці два види ковбас, можуть нанести велику шкоду здоров'ю.
Особливою популярністю користується сирокопчена ковбаса, яка є найдорожчою за інші види. Потрібно пам'ятати, що вона виготовляється з червоного м'яса та з величезною кількістю солі. Це продовжує термін зберігання.
У ній міститься багато тваринного жиру, а це сприяє підвищенню холестерину у крові. Якщо її часто вживати, то може виникнути ризик розвитку раку товстої кишки та інших онкологічних захворюваннь.
Найкориснішою та умовно безпечною вважається сиров'ялена ковбаса, якщо вона виготовлена з м'яса вищого гатунку. Зазвичай такий продукт коштує дорого. Та якщо ціна невисока, то вона не є вже такою безпечною.
Експерти вважають, що ковбаса сиров'ялена із м'яса птиці є найкориснішою. Вона містить мало жирів, та рідко бувають присутніми шкідливі речовини в ній.