Внаслідок того, що росіянами була підірвана Каховська ГЕС, на територіях, які постраждали від затоплення, можуть розповсюджуватися хвороботворні бактерії через обмеження доступу до чистої води.
Заразитись можна: гепатитом А, сальмонельозом, шигельозом, гострими кишковими інфекціями (у тому числі холерою), ботулізмом тощо.
Під час ведення війни або виникнення стихійних лих через неналежні санітарниі умови, завжди є ризик зараження холерою. Таку ситуацію можуть спровокувати каналізаційні та підземні води, які змішуються із питною водою. А через це забруднюються колодязі.
Про це повідомляє МОЗ.
Зважаючи на ці ризики, ведеться постійний нагляд епідеміологами у підтоплених районах та прилеглих до них територіях. У звʼязку з цим було збільшено запас всіх потрібних ліків.
Потрібно пам'ятати про те, що збудники холери поширюються через забруднену їжу та воду. Вони викликають сильну діарею та призводять до різкого зневоднення організму і смерті. Без лікування через сильне зневоднення може статися шок, кома та смерть протягом кількох годин.
Симптоми зараження холерою
- часта діарея - до 10 і більше разів на добу;
- біль у животі;
- блювота.
Через сильний водянистий пронос, організм втрачає багато рідини. Це призводить до важкого зневоднення. У перші дні хвороби втрачається до 10 л рідини.
Ознаки вкрай важкого зневоднення
- сухість у роті, спрага;
- зменшення кількості сечі під час сечовипускання та темно-жовтий колір;
- головний біль;
- судоми м'язів;
- різко змінюються риси обличчя, западають очі, синіють губи та вушні раковини;
- погіршується стан шкіри, втрачається її пружність, збираються складки, руки та ноги стають зморшкуватими;
- знижується температура тіла;
- з'являється різка слабкість та задишка;
- запаморочення;
- прискорюється серцебиття та дихання;
- з'являється млявість, сонливість, дратівливість та розгубленість;
- може бути короткочасна втрата свідомості.
Як запобігти захворюванню
Щоб не заразитись холерою, ні в якому разі не потрібно пити сиру воду і користуватись нею. Потрібно завжди мити руки, овочі та фрукти водою, яка є чиста. Старатися не контактувати з брудною водою. Також слід добре просмажувати рибу та м'ясо, не збирати мертву рибу, або ту, що вмирає, та не їсти її.