Молоді та сезонні овочі добре смакують сирими. Та деякі з них потрібно термічно обробляти. Без запікання чи варіння вони можуть завдати серйозної шкоди здоровʼю.
Про це розповіли у виданні Przyslijprzepis.
Які овочі не можна їсти сирими
Всім добре відома картопля. Саме її не можна їсти сирою тому, що у ній міститься багато соланіну (небезпечний алкалоїд). При споживанні овоча в сирому вигляді ця речовина викликає біль у животі, проблеми зі шлунком та лихоманку.
Квасоля також потребує термічної обробки, оскільки вона є важкою для травлення. У ній містяться фітати, які перешкоджають засвоєнню заліза.
Наступним овочем, якого не можна їсти сирим, є баклажан. Він також має речовину соланін. Крім цього, баклажан має гіркий смак і є твердим.
Шпинат також краще їсти обробленим. Оксалати, які у ньому містяться, в сирому вигляді можуть спричинити дефіцит вітаміну D та кальцію в організмі.
Як правильно готувати овочі, щоб вони не втратили користі
У деяких овочах є речовини, які становлять небезпеку для здоровʼя. Вони розкладаються тільки під час термічної обробки. Тож, ні в якому разі їх не можна споживати сирими.
Найкраще готувати овочі на пару. Цей спосіб дозволяє зберігати в продуктах корисні речовини. Запікання теж є хорошим способом для приготування. Організм швидко перетравлює запечені овочі. Часто такий спосіб рекомендують у складі дієти.