Який цукор корисніший: білий проти коричневого
Останнім часом встановився стереотип про те, що коричневий цукор набагато корисніший за білий. Відомо, що цукор роблять із цукрових буряків і цукрової тростини. Нутриціолог Віктор Мандзяк поділився цікавими відомостями про виробництво цукру. Він розповів, чому цукор набуває коричневого відтінку. Є два варіанти:
- цукор виготовляють із тростинки, він не проходить процес рафінування, а отже, зберігає коричневий колір;
- продукт рафінують, цукор стає білосніжним, а потім у нього додають відходи виробництва (мелясу) і він перетворюється на коричневий.
Цікаві факти:
- з 16 по 19 століття європейці завезли в Америку понад 10 мільйонів рабів з Африки. 70% цих людей загинули від хвороб і нестерпних умов праці;
- коричневий цукор приблизно в 6 разів дорожчий за білий
- Коричневий цукор на 98% складається з сахарози, решта - вода і залишки вітамінів
- Білий цукор - 100% сахароза50% глюкоза і 50% фруктоза
Продавці цукру вміло спекулюють на цій, вкрай незначній різниці в складі. Нутриціолог Віктор Мандзюк вважає розповіді про нібито більшу користь коричневого цукру вигадкою і зазначає, що дозовано варто вживати будь-який вид цукру. Також він наголосив, що під час схуднення обмежити потрібно використання цукру будь-якого кольору. А отже, у змаганні між коричневим і білим цукром перемагає білий. Він набагато дешевший, а різниця в складах аж надто незначна.