• Головна
  • Який сорт сиру є найкориснішим для вживання, а який купувати не варто
15:00, 6 травня 2023 р.
Надійне джерело

Який сорт сиру є найкориснішим для вживання, а який купувати не варто

Який сорт сиру є найкориснішим для вживання, а який купувати не варто

Сир є одним з найпопулярніших продуктів, який обожнює велика кількість людей у різних куточках світу. Він багатий на білок, кальцій, вітаміни та незамінні амінокислоти, а ще цей продукт харчування є висококалорійною їжею і може містити в собі велику кількість натрію та жирів.

Дієтолог Лурдес Кастро Мортільяро з Нью-Йорка поділилась інформацію про те, який сорт сиру є найкориснішим для вживання, а який купувати не варто.

У чому користь сиру

За словами дієтолога, білок, що є в сирі, є гарним замінником білка, що міститься в м'ясі, оскільки він теж має тваринне походження і у ньому містяться усі незамінні амінокислоти, що є такими важливими для людського організму, але вони не можуть синтезуватись самостійно.

Фахівець розповіла, що сир можна цілком вважати повноцінним білком. Попри це варто зауважити, що у харчуванні дуже важливим є баланс. І саме баланс того, що ви споживаєте щоденно має визначати, скільки сиру ви їсте.

Який сир найкорисніший

Лурдес Кастро Мортільяро вважає, що найкориснішим сортом сиром є рікота. Назва сиру перекладається як "знову приготовлений", і тому дієтолог зауважила, що натуральна рікота виготовляється шляхом обробки сироватки, що залишилася в результаті коагуляції молока (наприклад, овечого), для виробництва певних сортів сиру (наприклад, пекоріно).

Рікота славиться тим, що має в собі велику концентрацію сироваткового протеїну, а він легко засвоюється організмом.

Вона пояснює: "Сироватковий протеїн є однією з найбільш засвоюваних форм білка і містить дуже широкий спектр амінокислот. Так що це найкращий вибір для тих, хто хоче наростити м'язову масу, а також скинути вагу".

На друге місце спеціалістка ставить тверді сири, але тут є нюанси.

Кастро Мортільяро розповідає про те, що тверді сорти сирів, такі як пармезан, пекоріно або гауда, теж є серед найкорисніших опцій, якщо їх споживати у помірних кількостях.

Оскільки такі сорти містять в собі меншу кількість води й є більш концентрованими, "у твердих сирах буде більше кальцію, і ви, ймовірно, насичуватиметеся меншою кількістю, тому що ви не їсте його багато".

Але тут варто зауважити, що через те, що вони більш концентровані, вони можуть містити більше натрію, ніж м'які.

"Якщо у вас гіпертонія, вам потрібно контролювати споживання натрію, або, можливо, у вас є проблеми з нирками, то, ймовірно, краще вибрати м'якіший сир", - сказала спеціалістка.

Якого сиру варто уникати

А ось сири з високим ступенем обробки не варто точно купувати. До них відноситься крем-сир та плавлений сирок. Якщо їх порівнювати з твердими видами сирів, плавлені містять більше натрію, що робить їх шкідливими для людей, які скаржаться на гіпертонію та інші серцево-судинні захворювання.

Джерело: Стіна новин України

"Не кожен може дозволити собі купити найдорожчий та вишуканий сир. Коли справа доходить до плавлених сирів, краще їх вживати дуже рідко", - підсумувала дієтолог.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#сир #молочні продукти #їжа #поради
Оголошення
live comments feed...