Цей спосіб заварювання кави небезпечний: результати дослідженняя
Відомо, що кава в непомірних кількостях негативно впливає на роботу серцево-судинної системи. Дослідження, що проводилося з 1985 по 2003 рік, мало на меті визначити, який із способів приготування кави найбільш шкідливий для людського організму.
За 18 років у дослідженні взяли участь півмільйона людей віком від 20 до 79 років. Усі ці люди пили каву, приготовану різними способами. Звісно ж, учені враховували не лише вік, а й інші важливі чинники - спосіб життя, наявність шкідливих звичок, рівень фізичної активності.
Науковці вивчали споживання кави за типом - нефільтрований або фільтрований, кількість випитого напою і співвідносили ці дані з тривалістю життя, загальним рівнем смертності та ризиком серцево-судинних захворювань.
12% випробовуваних не пили кави взагалі, 9% пили обидва види, 59% учасників експерименту пили фільтровану каву, а 20% - тільки нефільтровану. З'ясувалося, що найнебезпечнішим є напій, заварений прямо в чашці та нефільтрована кава. У них виявилося в 30 разів більше речовин, що викликають підвищення холестерину, ніж у фільтрованій каві.
Найкориснішим було визнано спосіб приготування за допомогою одноразового протоку води через каву, що перебуває на фільтрі. Також з'ясувалося, що помірне вживання цього популярного напою ніяк не впливає на ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
Цікаво, що чим далі кавова гуща залишається у воді, тим шкідливішим для організму стає приготований напій. До таких видів кави належать еспресо, кава по-турецьки, капучино і напій, заварений за допомогою френч-преса.