У якому поєднанні кава може зашкодити здоров'ю: небезпечні тандеми
Є деякі продукти, з якими не можна пити каву, оскільки це може нашкодити здоров'ю. Щоб цього уникнути, потрібно дотримуватись певних правил.
Кава та кальцій
Кава погано поєднується з продуктами багатими на кальцій. Багато хто п'є каву з молоком, але цього робити не варто. Особливо це стосується літніх людей.
Одне горнятко кави з молоком виводить з організму 23 мг кальцію за добової норми в 1000 мг. Лікарі завжди рекомендують вживати не більше трьох чашок кави на день, щоб кістки не стали крихкими. Також після того, як випили каву, а є бажання з'їсти на сніданок бутерброди з сиром, то краще зачекати годину.
Проте, є кава, яка не впливає на засвоєння кальцію жодним чином - це напій без кофеїну. Її можна поєднувати з молоком або сиром.
Кава та цинк
Не можна пити каву з продуктами, які містять цинк. Це правило стосується як звичайної кави, так і напоїв, в яких немає кофеїну. Кава впливає на те, що цинк людським організмом погано засвоюється. А це може спричинити розлади шлунка, запалення на шкірі тощо.
До продуктів, які містять цинк, відносяться: боби, горох, м'ясо птиці, устриці та червоне м'ясо.
Кава і залізо
Кава і рослинні джерела заліза також не можна поєднувати. Це правило більше стосується веганів та вегетаріанців, які люблять пити каву. Вона має поліфеноли, які зв'язуються з залізом, що міститься в рослинах. У поєднанні з цим напоєм воно погано засвоюється. Тому не варто пити каву після вживання страв з гороху, квасолі, соєвих продуктів та сочевиці.
Поєднання кави та вітамінів
Вітаміни також погано засвоюються внаслідок впливу кофеїну. А тому бажано відмовитися від цього напою під час вживання вітамінів. А якщо вже несила припинити пити напій, то треба зачекати одну годину після приймання ліків.
Кава та алкоголь
Деколи люди додають до чашки кави алкоголь, вважаючи, що це додає більше енергії. Але це неправда. У такому разі може відбутися інтоксикація або перевантаження печінки, а це погано впливає на здоров'я.