У МОЗ роз'яснили, як уникнути зараження холерою
Внаслідок того, що росіянами була підірвана Каховська ГЕС, на територіях, які постраждали від затоплення, можуть розповсюджуватися хвороботворні бактерії через обмеження доступу до чистої води.
Заразитись можна: гепатитом А, сальмонельозом, шигельозом, гострими кишковими інфекціями (у тому числі холерою), ботулізмом тощо.
Під час ведення війни або виникнення стихійних лих через неналежні санітарниі умови, завжди є ризик зараження холерою. Таку ситуацію можуть спровокувати каналізаційні та підземні води, які змішуються із питною водою. А через це забруднюються колодязі.
Про це повідомляє МОЗ.
Зважаючи на ці ризики, ведеться постійний нагляд епідеміологами у підтоплених районах та прилеглих до них територіях. У звʼязку з цим було збільшено запас всіх потрібних ліків.
Потрібно пам'ятати про те, що збудники холери поширюються через забруднену їжу та воду. Вони викликають сильну діарею та призводять до різкого зневоднення організму і смерті. Без лікування через сильне зневоднення може статися шок, кома та смерть протягом кількох годин.
Симптоми зараження холерою
- часта діарея - до 10 і більше разів на добу;
- біль у животі;
- блювота.
Через сильний водянистий пронос, організм втрачає багато рідини. Це призводить до важкого зневоднення. У перші дні хвороби втрачається до 10 л рідини.
Ознаки вкрай важкого зневоднення
- сухість у роті, спрага;
- зменшення кількості сечі під час сечовипускання та темно-жовтий колір;
- головний біль;
- судоми м'язів;
- різко змінюються риси обличчя, западають очі, синіють губи та вушні раковини;
- погіршується стан шкіри, втрачається її пружність, збираються складки, руки та ноги стають зморшкуватими;
- знижується температура тіла;
- з'являється різка слабкість та задишка;
- запаморочення;
- прискорюється серцебиття та дихання;
- з'являється млявість, сонливість, дратівливість та розгубленість;
- може бути короткочасна втрата свідомості.
Як запобігти захворюванню
Щоб не заразитись холерою, ні в якому разі не потрібно пити сиру воду і користуватись нею. Потрібно завжди мити руки, овочі та фрукти водою, яка є чиста. Старатися не контактувати з брудною водою. Також слід добре просмажувати рибу та м'ясо, не збирати мертву рибу, або ту, що вмирає, та не їсти її.