Небезпечні овочі та фрукти: вони можуть шкодити здоров'ю
Усім відомо, що фрукти та овочі - найбільш корисні для здоров'я людини продукти харчування. Вживаючи їх, ми отримуємо вітаміни, мікроелементи, мінерали, антиоксиданти, клітковину. При цьому навіть вони можуть нашкодити - як і чому, з'ясовували вчені. Основним критерієм шкоди є вміст в овочах і фруктах пестицидів.
Найбільше пестицидів у:
- полуниці;
- вишні;
- яблуках;
- гострому і болгарському перці;;
- капусті білокачанній;
- нектаринах;
- персиках;
- помідорах;
- селері;
- шпинаті;
- грушах.
Найменша кількість пестицидів міститься в:
- авокадо;
- грибах;
- ківі;
- кавунах;
- спаржі;
- папайї;
- горосі;
- кукурудзі;
- бататі;
- цибулі;
- дині;
- манго.
Одним із дієвих способів убезпечити себе від купівлі небезпечних продуктів є придбання овочів і фруктів, вирощених безпосередньо у вашому регіоні. Медики та дієтологи рекомендують обирати продукцію, вироблену фермерськими господарствами. Перед вживанням фрукти та овочі необхідно ретельно мити проточною водою.
Основа здорового харчування - порада нутриціолога
Нутриціологиня Любов Лужецька розповіла, що зелень, фрукти та овочі - це всього лише частина здорового раціону. Вона зазначила, що приблизно 55% раціону мають становити вуглеводи, 25% - жири рослинного і тваринного походження і приблизно стільки ж - білки (риба, м'ясо, кисломолочні продукти, яйця).