Що таке шампанське і чому не кожне ігристе можна називати шампанським
Шампанське — це ігристе вино, яке виготовляють у французькому регіоні Шампань обов'язково традиційним методом. Шампанським можуть називатися лише ті вина, які виготовлені відповідно до строго регламентованих правил. Ці правила регламентують кожен етап виробництва, від сортів винограду та вирощування самого винограду до розливання в пляшки. Саме ці регламентовані правила роблять шампанське таким особливим, смачним і неймовірним вином.
Які вина можна називати шампанським?
По-перше, це повинні бути ігристі вина, які виготовлені з винограду, вирощеного в Шампані, у Франції, а також виготовлені в цьому регіоні.
По-друге, шампанське повинно бути виготовлене традиційним методом. Для виробництва ігристих використовують два методи. Один з них — традиційний, або його ще називають методом шампанського. Щоб вино стало ігристим, потрібно, щоб пройшло два етапи бродіння. Перший етап проходить у резервуарах, другий етап у традиційному методі виготовлення проходить уже в пляшках, куди розливають шампанське з осадом. Саме на осаді витримується шампанське, і в процесі виділяється вуглекислий газ, який, через те що пляшки закорковані, не має куди вийти і утворює бульбашки. Після того як відбудеться повторний процес бродіння, шампанське відкорковують, видаляють осад, і в пляшки доливають таке ж вино, щоб відновити об'єм пляшки після видалення осаду, і закорковують. Такий процес є складнішим і трудомісткішим, адже в процесі витримки пляшки потрібно правильно зберігати, обертати спеціальними способами, видаляти осад. Це значно складніше, ніж метод Шарма, коли вторинне бродіння відбувається в резервуарах. Але саме завдяки бродінню в пляшках на осаді шампанське має дуже цікавий, складний смак, який розкривається з часом витримки.
По-третє, для шампанського важливий сорт винограду. Для того, щоб ігристе вино могло називатися шампанським, його потрібно виготовляти лише з семи сортів винограду. Найвідоміші з них — це три, які найчастіше використовують для виробництва шампанського: піно нуар, шардоне та меньє. Іноді можуть використовувати купаж цих сортів винограду. Саме від сорту винограду залежить смак шампанського, але також смак залежить і від ґрунтів, на яких вирощено виноград, від клімату і навіть від регіону, тобто від теруару. В регіоні Шампань, де можна виготовляти справжнє шампанське, більшість ґрунтів мають у своєму складі вапняк, крейду та мергель. Саме це додає мінеральних ноток шампанському і робить його смак таким впізнаваним і характерним. Звісно, важливий також клімат і близькість до океану, що підсилює мінеральність смаку шампанського.
Це лише основні правила, дотримання яких необхідне для того, щоб вино могло називатися шампанським, але насправді їх набагато більше. Серед цих правил — це і походження винограду, і спосіб обрізання, і врожайність, та багато іншого.
Види шампанського
Традиційний метод виробництва шампанського передбачає, що перед закорковуванням у пляшки можуть додавати цукор для того, щоб шампанське стало солодшим. І це нормальна практика, проте не до всього шампанського додають додатковий цукор – якщо ігристе має бути сухим, цукру не додають. За солодкістю шампанське поділяють на декілька категорій.
Brut Nature (Brut Zero)
Це шампанське з найменшою кількістю цукру або взагалі без доданого цукру. Вміст цукру складає менше 3 г/л. Воно дуже сухе і має найчистіший смак.
Extra Brut
У цьому виді шампанського вміст цукру коливається між 0 і 6 г/л.
Brut
Це найпопулярніша категорія шампанського з вмістом цукру до 12 г/л. Воно все ще досить сухе, але має легку нотку солодкості, що робить його більш збалансованим.
Extra Dry (Extra Sec/Off-Dry)
Вміст цукру в цьому шампанському складає від 12 до 17 г/л. Воно трохи солодше, ніж Brut, але все одно залишається відносно сухим.
Sec
У цьому виді шампанського вміст цукру коливається від 17 до 32 г/л. Воно має помітну солодкість і є значно солодшим, ніж Extra Dry.
Demi-Sec
Вміст цукру складає від 32 до 50 г/л. Це солодке шампанське, яке зазвичай подається як десертне вино.
Doux
Це найсолодше шампанське, з вмістом цукру понад 50 г/л. Воно дуже солодке і рідко зустрічається.
Шампанське також можна поділити за роком врожаю, який використовувався для його виготовлення. Вінтажне шампанське — це те, що виготовлене з винограду одного врожаю. Невінтажне шампанське може бути виготовлене з винограду декількох врожаїв. Значно рідше виробляються марочні шампанські вина, оскільки для вирощування винограду для марочних вин потрібні особливі умови, а також марочне шампанське повинно дозрівати в пляшці не менше трьох років. Таке шампанське має позначку Prestige Cuvée (Tête de Cuvée). Це дійсно унікальне вино, яке варто спробувати хоча б раз.
Шампанське чудово поєднується з різними стравами — з м'ясними, з сирами, з фруктами і навіть з десертами. Варто якось спробувати солодке шампанське з десертами — поєднання виходить дійсно дуже цікаве.